Suzuki Forums banner

Przeprogramuj klucz

1 reading
17K views 15 replies 8 participants last post by  fordem  
#1 ·
Cześć wszystkim, mam Suzuki Grand Vitara V6 z 2006 roku i dostałem do niego 2 kluczyki, ale tylko jeden działa z drzwiami zdalnie itp. Szybkie sprawdzenie wykazało - brak baterii! Kupiłem CR1620 i postępowałem zgodnie z jasnymi instrukcjami, jak go zamontować.
Kluczyk wciąż nie obsługuje bezkluczykowego dostępu itp. Ani pisku!
Znalazłem te instrukcje online, czy są poprawne i czy są jakieś pułapki (jak np. zabicie kluczyka, który aktualnie działa?

1. Zamknij drzwi
    ZAMKNIJ wszystkie drzwi.
  2. Otwórz drzwi kierowcy
    OTWÓRZ drzwi kierowcy.
  3. Wejdź w tryb programowania – krok 1
    WŁÓŻ kluczyk do stacyjki i PRZEKRĘĆ do pozycji ON (tuż przed uruchomieniem silnika).
  4. Wejdź w tryb programowania – krok 2
    W CIĄGU 10 sekund PRZEKRĘĆ stacyjkę do pozycji OFF i WYJMIJ kluczyk.
  5. Wejdź w tryb programowania – krok 3
    W CIĄGU 20 sekund ZAMKNIJ i OTWORZ drzwi kierowcy 3 razy.
  6. Wejdź w tryb programowania – krok 4
    WŁÓŻ kluczyk do stacyjki i PRZEKRĘĆ do pozycji ON (tuż przed uruchomieniem silnika).
  7. Wejdź w tryb programowania – krok 5
    W CIĄGU 10 sekund PRZEKRĘĆ stacyjkę do pozycji OFF i WYJMIJ kluczyk. Pojazd odpowie cyklem blokowania/odblokowywania zamków drzwi, aby potwierdzić pomyślne wejście w tryb programowania.
  8. Zaprogramuj pilota
    NACIŚNIJ przycisk ODBLOKOWANIA na pierwszym pilocie, który ma zostać zaprogramowany. Pojazd odpowie cyklem blokowania/odblokowywania zamków drzwi, aby potwierdzić pomyślne zaprogramowanie pilota.
  9. Zaprogramuj dodatkowe piloty
    POWTÓRZ krok 8 dla wszystkich dodatkowych pilotów, które mają zostać zaprogramowane.
  10. Wyjdź z trybu programowania
    WYJMIJ kluczyk ze stacyjki, aby WYJŚĆ z trybu programowania.
  11. Przetestuj piloty
    PRZETESTUJ wszystkie piloty. Programowanie jest zakończone.

Drugie pytanie, czy przyciski dotyczą tylko bezkluczykowego dostępu, tzn. czy mogę żyć z zapasowym kluczykiem i po prostu odblokowywać samochód ręcznie, jeśli będę musiał go użyć? A może moja Vitara nagle zmieni się w Black Jellybean?
Jak zawsze, każda rada mile widziana!!

#2 ·
Możesz uszkodzić brelok lub immobilizer, jeśli się pomylisz. Sekwencja działa w NIEKTÓRYCH modelach, w zależności od rynku, dla którego zostały zaprojektowane i zainstalowanego oprogramowania.

Może być łatwiej udać się do dealera Suzuki i zlecić im zaprogramowanie wszystkich posiadanych kluczy do samochodu. Zawsze istnieje możliwość, że brelok jest martwy, przynajmniej za pomocą narzędzia skanującego mogą to przetestować.
Używając powyższej procedury (jeśli działa w twoim przypadku), ryzykujesz nadpisanie działającego i brak działania.

Przyciski służą wyłącznie do blokowania / odblokowywania drzwi. Chip RFID w kluczu decyduje o tym, czy uruchomi się, czy nie. Jeśli oba klucze uruchamiają samochód i działają w zamku drzwi, to bym z tym żył.

Około 200 $ tutaj za fabrycznie nowy, oryginalny brelok do kluczy, pocięty i zaprogramowany przez lokalnego dealera zuke

#3 ·
2013GV, jeszcze raz dziękuję za mądrą i jasną radę. Najbliższy dealer Zook jest w Port Macquarie, około 100 km na południe stąd. Z tego, co mi powiedziałeś, wszystko może poczekać do następnego razu, kiedy tam będziemy.
Mieszkam w małym (ale w tej chwili przeciążonym) miasteczku, gdzie zamykanie samochodu nie jest powszechne i niepotrzebne (chociaż JEST to prawo).
Jeszcze raz dziękuję kolego, jeśli kiedykolwiek będę mógł się odwdzięczyć, po prostu zapytaj!

#4 ·
Zadzwoniłbym do dealera i poprosił o cenę za zaprogramowanie kluczyka. Podejrzewam, że pilot może być uszkodzony, ponieważ zwykle nie gubią się tylko 1, który jest już zakodowany. (Immobilizer może pomieścić do 4 kluczy, podobnie jak sterownik drzwi) Upewnij się tylko, że zabierasz ze sobą wszystkie piloty i kluczyki, ponieważ narzędzie skanujące kasuje każdy zapisany kluczyk i ponownie je ładuje.

#8 ·
Kilka razy dokładnie przestrzegałem tych instrukcji. Nie udało mi się zaprogramować pilota. Przeczytałem ponownie różne rady. Znalazłem post, w którym ktoś był w stanie przeprogramować swój klucz tylko wtedy, gdy przeszedł przez kroki bardzo szybko, około pięciu sekund dla wszystkich razem. Poszedłem za tą radą i w końcu udało mi się przeprogramować pilota.

#10 ·
Nie. Mówi ci, żebyś zaniósł to do dealera, żeby więcej pieniędzy można było zmarnować na 60-sekundową robotę, którą możesz zrobić sam.
Przeprogramowanie kluczy zajmuje około 20 minut w 3G, jeśli masz odpowiednie narzędzie do skanowania. Przeprogramowanie przycisków otwierania drzwi zajmuje kilka minut.

#11 ·
2006 Grand Vitara Procedura programowania zdalnego (tryb programowania) Masz na to 25 sekund lub mniej. Musiałem powtórzyć około 3 razy, aby przejść do trybu programowania. Jeśli musisz powtórzyć, wyjmij kluczyk i otwórz drzwi kierowcy, tak jakby to był twój pierwszy raz. Zamknij drzwi Odblokowane. Kluczyk w stacyjce. Zablokuj/odblokuj 3 razy = 7 naciśnięć, pozostawiając w pozycji zablokowanej. Wyjmij kluczyk i włóż 4 razy, zostaw kluczyk w stacyjce. Przekręć kluczyk do pozycji start, odczekaj 3-4 sekundy, uruchom silnik, pracuj przez 5-10 sekund, wyłącz zapłon. Przejdzie automatycznie z blokady do odblokowania. Naciśnij przycisk blokady, a następnie przycisk odblokowania na pilocie, zamki drzwi przejdą cykl. Zaprogramuj wszystkie piloty w trybie programowania. Jeden po drugim, zamki drzwi przejdą cykl po każdym zaprogramowanym. Wyłącz kluczyk lub uruchom, aby zakończyć tryb programowania. Przetestuj wszystkie piloty jeden po drugim w pojeździe, trzymając wszystkie inne piloty z dala od pojazdu, zablokuj, odblokuj i uruchom pojazd.

#12 ·
Możesz zaprogramować pustego pilota, aby otworzyć samochód za pomocą pojazdu. Kod immobilizera silnika wymaga przeprogramowania za pomocą narzędzia diagnostycznego dealera. Lokalny serwis telefonów zaoferował, że to zrobi dla mnie, ale wciąż nie jestem pewien, jak on to zrobi, powiedział, że jakoś może skopiować kod.

#13 ·
Możesz zakodować pusty pilot, aby otworzyć samochód za pomocą pojazdu.
Zaprogramowanie pustego pilota jest możliwe tylko wtedy, gdy masz istniejący kluczyk, który immobilizer został zaprogramowany do akceptacji.

Lokalny facet od naprawy telefonów/dorabiania kluczy zaoferował, że to dla mnie zrobi, ale wciąż nie jestem pewien, jak on to zrobi, powiedział, że może jakoś skopiować kod.
Zasadniczo istnieją dwa rodzaje kluczy: klucze wstępnie zaprogramowane i programowalne puste klucze...

- W przypadku kluczy wstępnie zaprogramowanych immobilizer musi być zaprogramowany do współpracy z kluczem.
- W przypadku programowalnego pustego klucza, jeśli masz istniejący kluczyk, który immobilizer został zaprogramowany do akceptacji, istniejący kluczyk można skopiować do programowalnego pustego klucza.

Jeśli NIE masz istniejącego kluczyka, który immobilizer został zaprogramowany do akceptacji, programowalny pusty kluczyk nie jest opcją.

#15 ·
Zaprogramowanie pustego pilota jest możliwe tylko wtedy, gdy masz istniejący kluczyk, który immobilizer został zaprogramowany do akceptacji.

Zasadniczo istnieją dwa rodzaje kluczy: wstępnie zaprogramowane klucze i programowalne puste klucze...

• W przypadku wstępnie zaprogramowanych kluczy immobilizer musi zostać zaprogramowany do współpracy z kluczem.
  • W przypadku programowalnego pustego klucza, jeśli masz istniejący kluczyk, który immobilizer został zaprogramowany do akceptacji, istniejący kluczyk można skopiować do programowalnego pustego klucza.

Jeśli NIE masz istniejącego kluczyka, który immobilizer został zaprogramowany do akceptacji, programowalny pusty kluczyk nie jest opcją.
Dzięki fordem, myślę, że zostało to powiedziane, ale dla 100% pewności, nie można zaprogramować immobilizera tylko za pomocą samochodu i zakodowanego kluczyka.