Suzuki Forums banner

Zresetuj kontrolkę wymiany oleju

1 reading
32K views 2 replies 2 participants last post by  Telefred  
#1 ·
Cześć,

mam Swift GLX DDiS z 2011 roku z systemem bezkluczykowym. Nie znalazłem żadnej "procedury-przycisk-zapłon-pedał", która resetuje kontrolkę wymiany oleju silnikowego i km do następnej wymiany. Samochód ma wątpliwą historię serwisową, więc postanowiłem sam wymienić wszystkie płyny i filtry.

Ponieważ żadna procedura nie została sformułowana, zamówiłem adapter OBD3. Z przyjemnością otrzymam wszelkie rekomendacje dotyczące aplikacji na iPhone'a, które mogą wykonać to zadanie, a także "magiczną procedurę".

Z poważaniem,
Fredrik

#2 ·
Biorąc pod uwagę, że OBD3 jest wciąż koncepcją, a Twój samochód to OBD2... będziesz potrzebować specjalnego narzędzia diagnostycznego, aby zresetować kontrolkę wymiany oleju, wiele tych opartych na ELM nie zadziała w Suzuki

lub... spróbuj tego

Włącz zapłon bez uruchamiania silnika i w ciągu 5 sekund wciśnij do końca pedał gazu trzy razy, pomarańczowa kontrolka powinna mrugać, a system powinien się zresetować, wyłącz zapłon, następny restart kontrolka powinna być wyłączona. Jeśli kontrolka nadal się świeci, powtórz kroki.