Suzuki Forums banner

System monitorowania ciśnienia w oponach

27K views 11 replies 6 participants last post by  BarnsleyRob  
#1 ·
Mam Vitara SZ5 AllGrip z 2016 roku.

Jak mogę sprawdzić, czy samochód ma TPMS....?

Nie ma (oczywistej) opcji menu w zestawie wskaźników dotyczącej TPMS.

Dzięki.

#3 ·
MRmjay

Mam taki sam samochód jak Ty i będziesz miał TPMS. Na desce rozdzielczej podczas uruchamiania znajduje się symbol, który znajdziesz gdzieś w instrukcji. Jeśli wystąpi problem, panel wyda sygnał dźwiękowy, zmieni kolor na pomarańczowy i zobaczysz grafikę kół i ciśnienia w oponach. Nie zniknie, dopóki nie poprawisz ciśnienia w oponach.

Wczoraj musiałem wymienić jedną z moich opon z powodu przebicia :( - w bieżniku znajdowała się śruba. System TPMS powiadomił mnie o tym, że ciśnienie w oponie w tym jednym kole było nieznacznie niższe niż w pozostałych, co skłoniło mnie do sprawdzenia.

#4 ·
To właśnie powiedziałem, pętle. Wiedziałem, że będzie to gdzieś w instrukcji, ale pomyślałem, że życie jest za krótkie. Rzeczywiście, kiedy opony zostały zmienione, panel zmienił kolor na pomarańczowy, pojawił się sygnał dźwiękowy i ostrzeżenie. Zresetowano po kilku kilometrach.
Podobnie, ostatnio dostałem pomarańczowy panel, sygnał dźwiękowy, który mówił mi, żebym zajął się olejem. Serwis miał się odbyć kilka dni później, więc zostawiłem to. Bardzo pomocni ludzie z Colin Appleyard powiedzieli mi, że pomarańczowe ostrzeżenie o oleju jest wskaźnikiem serwisowym. Czerwone ostrzeżenie o oleju oznacza czas na zatrzymanie.

#5 ·
Sprawdziłem instrukcję, ale jest w niej tylko napisane, że kontrolka TPMS zaświeci się w przypadku utraty ciśnienia w oponach - 'jeśli jest wyposażony'.

Nie wydaje się, żeby istniał sposób, aby dowiedzieć się, czy samochód jest faktycznie wyposażony w TPMS - poza celowym spuszczeniem powietrza z opony....

Zazwyczaj regularnie sprawdzam ciśnienie, więc jest mało prawdopodobne, żebym zobaczył tę kontrolkę, chyba że samochód faktycznie będzie miał przebitą oponę.

Założę więc, że samochód ją ma...

Dziękuję za odpowiedzi.

#6 ·
Szukając online, znalazłem to na stronie internetowej TyreSafe...

"Od listopada 2014 r. wszystkie nowe pojazdy osobowe sprzedawane w UE muszą być wyposażone w system monitorowania ciśnienia w oponach (TPMS).

TPMS jest montowany w samochodach od wielu lat, ale ostatnio weszło w życie obowiązkowe montowanie i konserwacja takich systemów.

Proces rozpoczął się od wprowadzenia przepisów prawnych z dnia 1 listopada 2012 r., zgodnie z którymi wszystkie nowe modele samochodów sprzedawanych w UE musiały mieć zamontowany TPMS. Zostało to rozszerzone w listopadzie 2014 r. o każdy nowy pojazd osobowy, który musi mieć TPMS przed sprzedażą.

W Wielkiej Brytanii w dniu 1 stycznia 2015 r. weszło w życie ustawodawstwo stanowiące, że w przypadku tych pojazdów niesprawny lub wadliwy czujnik TPMS skutkowałby negatywnym wynikiem badania technicznego (MOT).

#7 ·
Spójrz do instrukcji obsługi, aby wywołać menu ustawień, a TPMS znajduje się na stronie drugiej (ustawień, a nie instrukcji). Możesz uzyskać do niego dostęp tylko wtedy, gdy samochód jest zaparkowany i, w moim przypadku, w pozycji P.

#8 ·
Szybka zasada to taka, że jeśli masz gumowe trzpienie opon, nie masz TPMS.
moje zamienniki mają gumowe trzpienie......jedyna różnica to nakrętka zabezpieczająca na zewnątrz felgi.