Suzuki Forums banner

Kontrolka akumulatora zapala się przy nowym akumulatorze i alternatorze

3.3K views 6 replies 4 participants last post by  Bex  
#1 ·
Cześć, niedawno kupiłem Suzuki S Cross 2014 i miałem zainstalowany nowy akumulator i alternator. Jednak po 8-9 minutach jazdy kontrolka akumulatora ponownie się zapala.
Mój elektryk samochodowy nie ma pojęcia, co jest tego przyczyną. Błąd pojawia się U2001 - Utrata komunikacji LIN z generatorem. Czy ktoś może rzucić trochę światła na to, jak to naprawić i czy można jeszcze bezpiecznie jeździć? Dzięki

#2 ·
Witamy na forum. Mam nadzieję, że ktoś inny (Fordem??) przyjdzie doradzić w tej sprawie. Szczerze mówiąc, nigdy wcześniej nie słyszałem o kodzie błędu U2001, ale odkryłem, że kody U między 1000-3000 są specyficzne dla producenta (jakbyś to wygooglował, możesz również stwierdzić, że oznacza to różne rzeczy dla innych producentów). W każdym razie, każde trafienie, jakie otrzymałem dla tego kodu, wydaje się pochodzić z Indii, dla Maruti Suzukis, z jakiegoś powodu. W każdym razie, w końcu znalazłem jeden film, który może wyjaśniać, co się dzieje... zasadniczo w twoim pojeździe istnieje komunikacja między ECU a alternatorem, za pośrednictwem magistrali LIN, co oznacza Local Interconnect Network, czyli komunikację między różnymi komponentami w pojeździe, za pośrednictwem pojedynczego przewodu. ECU i alternator w twoim samochodzie komunikują się za pośrednictwem tego systemu, a jedna z tych ścieżek (ECU do generatora lub generator do ECU) nie działa prawidłowo. Z tego, co rozumiem, może to być wszystko, od tej pojedynczej usterki przewodu, złego połączenia lub uszkodzonego ECU. Film, który znalazłem (w którym indyjski mechanik faktycznie mówi po angielsku), jest tutaj i (jeśli dobrze to rozumiem) możesz chcieć pokazać go swojemu mechanikowi:

• Like
Reactions: joeyc1919
#4 ·
Czy jesteś oryginalnym autorem posta i forum nie pozwoliło Ci ponownie opublikować pod oryginalną nazwą forum?? W każdym razie mam nadzieję, że powyższy film pomoże. Nie mogłem znaleźć żadnych innych informacji dotyczących tego kodu (a przynajmniej żadnych informacji w języku angielskim). Trzymam kciuki.

#5 ·
Cześć, niedawno kupiłem Suzuki S Cross 2014 i zainstalowałem nowy akumulator i alternator. Jednak po 8-9 minutach jazdy kontrolka akumulatora ponownie się zapala.
Mój elektryk samochodowy nie ma pojęcia, co jest tego przyczyną. Błąd pojawia się U2001 - Utrata komunikacji LIN z generatorem. Czy ktoś może rzucić trochę światła na to, jak to naprawić i czy jazda jest nadal bezpieczna? Dzięki
Cześć, czy udało Ci się rozwiązać ten kod błędu?

Mam ten sam problem z moim Suzuki Scross 2017

Dzięki,