No spark with 1600 16 valve engine? - Suzuki Forums: Suzuki Forum Site
Suzuki Forum Suzuki Forums

» Auto Insurance
» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   Suzuki Forums: Suzuki Forum Site > Suzuki Models > Suzuki Jimny, Sierra & Samurai Forum
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowAuto LoansInsurance Advertise

Suzuki-Forums.com is the premier Suzuki All Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-07-2009, 12:14 AM   #1 (permalink)
Newbie
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 9
Gallery: 0
fiddy is on a distinguished road
Default No spark with 1600 16 valve engine?

Hey guys,
Not sure whether this topic goes in samurai or sidekick put I have recently done an engine swap taking a 1600 16 valve 1991 engine from an Escudo (Sidekick) and stuck it in my sammy.
So I've got the engine in, Everything hooked up, Took out the unnecessarys from the wiring loom and hooked it up.

It all seemed sweet as, Every plug had a home.
We tried to start it up today and the engine will turn over but it wont start running.
We took a spark plug out and pushed it against the earthed engine and it didn't spark until we stopped turning the engine over. and this would keep happening most of the time, no spark until you turn the key back.
I have checked the windings of both coils and the reading seems about right.
The only things I haven't dealt with yet is the speed sensor wire and the engine check wire. So when I turn the key none of the usual lights come on, ie fuel, oil, engine ect.

So do you have any idea what I may have missed or have done wrong with no whole no spark issue?

Cheers, Kent
fiddy is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-07-2009, 05:22 AM   #2 (permalink)
Veteran
 
Join Date: Jan 2008
Location: San Diego, CA
Posts: 1,230
Gallery: 0
Baratacus is on a distinguished road
Default

doing the 16V swap on a samurai isn't too hard untill you get to the wiring harness. Most likely you pulled something you shouldn't have pulled. What spec sheet did you use for your wiring harness modification, or did you just try and figure it out on your own?
Baratacus is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-07-2009, 01:32 PM   #3 (permalink)
Newbie
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 9
Gallery: 0
fiddy is on a distinguished road
Default

I used one from Autodata
I got it printed off while I was down at the mechanics and everything is quite clear and I traced every wire from the ecu to the plug
fiddy is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Suzuki Forums: Suzuki Forum Site > Suzuki Models > Suzuki Jimny, Sierra & Samurai Forum

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Suzuki Forums: Suzuki Forum Site forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 06:09 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.