idle speed too slow - Suzuki Forums: Suzuki Forum Site
Suzuki Forum Suzuki Forums

» Auto Insurance
» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   Suzuki Forums: Suzuki Forum Site > Technical > Performance
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowAuto LoansInsurance Advertise

Suzuki-Forums.com is the premier Suzuki All Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-10-2008, 12:38 PM   #1 (permalink)
Newbie
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 1
Gallery: 0
vincemorson is on a distinguished road
Default idle speed too slow

Hi there,

I have a 97 geo tracker that runs fine everywhere but at idle. As I come to a stop and depress the clutch, the idle speed will drop to about 500 rpm and almost die. It slowly comes up a bit, but doesn't get to a comfortable 800 or so. For me this means always giving a little gas to keep it the 800.

By the way, it idles fine when cold, which is when the idle seems to stay above 1000 rpm. Once it reaches operating temperature, it starts to dive down to the 500 level.

I've had the codes run at my local Schucks, and the O2 sensors came up. I replaced them, and it seemed to make a difference for a day or so, and then the problem resumed. This was a bummer, because they're not inexpensive. Something else is going on, obviously, that is tripping the O2 codes.

I still seem to be getting decent milage, too, and exhaust doesn't smell unusual.

No other codes come up.


Any suggestions are appreciated.

Thanks,
Vince
vincemorson is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-06-2009, 07:14 AM   #2 (permalink)
Veteran
 
ranger88den's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: NW Ohio
Posts: 4,248
Gallery: 0
ranger88den is an unknown quantity at this point
Default

Intake vacuum leaks? Condition of catalytic convertor? EGR system, throttle body, & IAC cleaning (remove carbon)?
ranger88den is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-03-2009, 06:56 AM   #3 (permalink)
Veteran
 
ranger88den's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: NW Ohio
Posts: 4,248
Gallery: 0
ranger88den is an unknown quantity at this point
Default

Did you find a solution to your idle drop? My 97 is starting to do this too, but only occasionally.
ranger88den is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Suzuki Forums: Suzuki Forum Site > Technical > Performance

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Suzuki Forums: Suzuki Forum Site forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 06:22 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.