Suzuki Forums: Suzuki Forum Site - Reply to Topic
Suzuki Forum Suzuki Forums

» Auto Insurance
» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   Suzuki Forums: Suzuki Forum Site > Suzuki Models > Suzuki Jimny, Sierra & Samurai Forum > New Samurai owner CEL help
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowAuto LoansInsurance Advertise

Suzuki-Forums.com is the premier Suzuki All Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Thread: New Samurai owner CEL help Reply to Thread
Title:
  
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the Suzuki Forums: Suzuki Forum Site forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in


Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
08-16-2011 09:43 PM
Haptown The best that I can figure out is that the filter smooths out the vacuum pulses to the sensor.

And it appears that Mazdas and Toyotas from the same period probably use the same filter based on some pictures that I viewed. If there is an arrow, it should point away from the sensor as it indicates the desired air flow direction.
08-16-2011 08:21 PM
BrendenV I was able to blow through both directions. I'll pick one up from a junk yard. Even if air did blow through both directions why would it say pressure too high? Could it be it's contaminated air in the sensor causing it to misread the pressure?? Please excuse my ignorance with this topic I'm more of an exterior modification kinda guy.
08-16-2011 07:23 PM
Haptown The filter/one-way valve should only allow air to flow toward the TBI. If you can blow air both ways (hopefully you are using your month and not an air compressor), then that needs to be fixed first before spending money on the MAP sensor. In the link above, the post by jtgh (kick-fix.com) explains it. He even give the Suzuki part number, and I would imagine any Suzuki Metro in a junk yard would use the same one.
08-16-2011 06:57 PM
BrendenV Haptown I really appreciate your help! I wasnt able to test the MAP sensor with a volt meter but I found one new online for about $80 I may just replace it. Hopefully that gets rid of the CEL! Next on my list is a couple gaskets a new soft top and new passenger window and I'll be set!

Before I replace the MAP sensor is there a chance something is wrong with the engine causing the map sensor to throw a code?
08-15-2011 07:40 AM
Haptown That one-way valve is actually a filter that is supposed to keep contamination out of the sensor.

Map sensor?? - Suzuki Forums: Suzuki Forum Site
08-15-2011 12:37 AM
BrendenV Unfortunately I don't have a volt meter available now but I'll have to test it later. I'm hoping it's the sensor not the ECM!! Much cheaper to replace the sensor. The one way valve though isn't so one way. I was able to blow air through both directions. It said the pressure was too high so I thought reversing the valve would fix it and did for about 10 minutes! Hoses are clear and in good condition. I'll have to try the voltage test I guess unless you think the valve might be the problem?
08-14-2011 04:13 PM
Haptown Did you do the tests on page 4A-49 & 4A-90 for the code 31?

If you don't have a wiring or hose routing problem, then it would appear that the either the MAP pressure sensor or the ECM is bad.

Below is an image of the map sensor. That little ring on the vacuum hose is a one-way valve. Make sure that everything looks the same and that the other end of the hose goes to the base of the TBI.

08-14-2011 03:17 PM
BrendenV Yea I was able to pull up the PDF but what am I looking for? I found where it says how to check the codes but now I need to know where and how to fix the MAP sensor pressure too high issue.
08-14-2011 02:42 PM
Haptown The TBI supplement for the FSM will be the 2nd link.

.:Suzuki Download Archive:.

Sometimes this site exceeds their monthly bandwidth, so if that is the case, please reply back and I can post the links to my website that has it broken out into 5 separate pdfs due to its large size.
08-14-2011 01:40 PM
BrendenV Was finally able to get a code!!! 31 the MAP sensor pressure too high. How do I fix this?
This thread has more than 10 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -5. The time now is 10:04 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.