more ECU woes..possibly.. - Suzuki Forums: Suzuki Forum Site
Suzuki Forum Suzuki Forums

» Auto Insurance
» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   Suzuki Forums: Suzuki Forum Site > Suzuki Models > Suzuki Sidekick, Escudo, Vitara & Geo Tracker Forum (1989-1998)
Register Home Forum Active Topics Photo Gallery Garage Search Today's Posts Mark Forums Read Auto EscrowAuto LoansInsurance

Suzuki-Forums.com is the premier Suzuki Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-18-2012, 12:18 PM   #1 (permalink)
Newbie
 
mdslngr77's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Pinch WV
Posts: 22
Gallery: 0
mdslngr77 is on a distinguished road
Default more ECU woes..possibly..

I am working on a 1.6l upgrade to a samurai chassis project. In my case I have taken the frame and running gear of the samurai and transplated a 90 geo 1.6l engine and body to it. Swapped with complete wiring harness so I am basically working with a GEO as far as my running problems. After initially getting it installed it ran fine, starts easy and after some tlc ran well. A month later I pulled it out of the garage for some suspension tests and then it died. No injection pulse. Fuel pump runs fine, 36 psi pressure, good fire. Will run off fuel poured into the TB but no injector action. Ohmed the harness to the inj. no shorts to ground, inj ohms @ 1.2. Jumper the diagnostic and I get a twelve KOEO non cranking. This evening I am going to check TPS output and cranking codes. I am leaning towards bad ECU. My original is 33920-60a31... I have parts from some others and was curious if they would interchange. they are 33920-56b50 and 56b30 respectively. Thanks in advance for any help.
__________________
Sammy/tracker hybrid. 88 Sammi chassis/running gear/transmission and transfer case. 90 Tracker (US) 1.6 8v TBI and tracker body w/ complete wiring harness.
mdslngr77 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-18-2012, 12:30 PM   #2 (permalink)
Expert
 
colonelhogan44's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Willamette Valley, OR
Posts: 544
Gallery: 0
colonelhogan44 is on a distinguished road
Default

Crack the ECU case and take some pictures. 99.9% of the time it's just bad capacitors (which leak all over the board) which can be fixed with 5 minutes behind a soldering iron.
__________________
NEW MANUFACTURE: 89-94 soft top clips - $50/set shipped -- 3 tailgate and 2 side window, lifetime warranty - PM for details.

1993 Tracker 4x4, 2 door, 8v, 3 speed auto. 131k

1996 Tracker 4x4, 2 door, 16v, 3 speed auto. 98k
colonelhogan44 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-18-2012, 01:32 PM   #3 (permalink)
Newbie
 
mdslngr77's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Pinch WV
Posts: 22
Gallery: 0
mdslngr77 is on a distinguished road
Default











Ruby caps so I figure they are toast. no swelling but evidence of leakage. don't really seen any "visible" trace damage. Don't have the means to test the drivers
__________________
Sammy/tracker hybrid. 88 Sammi chassis/running gear/transmission and transfer case. 90 Tracker (US) 1.6 8v TBI and tracker body w/ complete wiring harness.
mdslngr77 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-18-2012, 01:58 PM   #4 (permalink)
Expert
 
colonelhogan44's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Willamette Valley, OR
Posts: 544
Gallery: 0
colonelhogan44 is on a distinguished road
Default

Get replacement caps (a local shop stocked them in my area, but lots of folks get them online), being careful that they are the same value as the ones in there. Also be careful when installing them that you get the polarity correct! make notes on how they are installed, as the polarity was NOT printed on the board in my ECU (and likely that'll be the case with yours).
__________________
NEW MANUFACTURE: 89-94 soft top clips - $50/set shipped -- 3 tailgate and 2 side window, lifetime warranty - PM for details.

1993 Tracker 4x4, 2 door, 8v, 3 speed auto. 131k

1996 Tracker 4x4, 2 door, 16v, 3 speed auto. 98k
colonelhogan44 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-18-2012, 02:19 PM   #5 (permalink)
Bex
Veteran
 
Bex's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Ireland
Posts: 16,973
Gallery: 0
Bex is on a distinguished road
Default

The ECU would appear to be working properly if you are getting the code 12, the CEL is on with key on and off when cranking, and you can run with test fuel. Normally injector drivers in the ECU fail/short out due to wiring problems. Have you performed a noid test? Done a compression test to make sure that the timing belt hasn't slipped (or broken?)
__________________
'91 Tracker 8V, 1.6L, 5 sp, 4wd, 2dr, conv, CAMI, horribly rusty
'97 Suzuki Vitara 8v, 1.6L 5 sp, 4wd, 2dr, tintop, horribly purple
'61 NSU Quickly - 150mpg
Bex is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-18-2012, 02:29 PM   #6 (permalink)
Newbie
 
mdslngr77's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Pinch WV
Posts: 22
Gallery: 0
mdslngr77 is on a distinguished road
Default

timing is on per timing belt marks.. compression fine... going to attempt a noid test tonight if the local parts stores have a light.
__________________
Sammy/tracker hybrid. 88 Sammi chassis/running gear/transmission and transfer case. 90 Tracker (US) 1.6 8v TBI and tracker body w/ complete wiring harness.
mdslngr77 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-18-2012, 07:39 PM   #7 (permalink)
Newbie
 
mdslngr77's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Pinch WV
Posts: 22
Gallery: 0
mdslngr77 is on a distinguished road
Default

OK update for the evening.. I took my good Fluke meter home from work and stopped by Azone and got noids. Let the testing begin... retested the injector.. seems that it may be bad tested @ 33k Ohm this time, may have been the cheapo HF meter I used last time... rechecked the inj circuit to the ECU - good no opens/shorts. jumper diag- KOEO =12.. cranking 10/20 seconds, still 12.. good fire @ all 4 plugs. TPS has 5V reference and .12v closed throttle, goes to 4.02v open. Noid tests give no light @ all KO/crank. fuel pressure still good @ about 34 psi. fuel pump only runs for about 1-2 second @ key on, but runs entirely during crank. I double checked the data tag and this is a build date of 07/89.. So now I've come to the conclusion this is a ECU AND injector problem and the other two ECUs I have will not work, they seem to be 91-maybe 92 models .. do I seem to be on the right track?
__________________
Sammy/tracker hybrid. 88 Sammi chassis/running gear/transmission and transfer case. 90 Tracker (US) 1.6 8v TBI and tracker body w/ complete wiring harness.
mdslngr77 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-19-2012, 04:45 AM   #8 (permalink)
Bex
Veteran
 
Bex's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Ireland
Posts: 16,973
Gallery: 0
Bex is on a distinguished road
Default

If your noid test fails, check the red and yellow wire to the injector. Can you hear the injector clicking (with stethoscope/hose) when you are cranking?? Resistance of the injector should be 0.8-1.8 ohms with injector connector disconnected. If so, disconnect the green connector at the ECU (ignition off) and check the #8 to #17 pin of the disconnected connector for 0.8-1.8 ohms as well. If you do not get this reading, check the red and yellow wires to the injector for open/short to ground/poor connection. Also advise what compression 'is good' means. What are the numbers?
__________________
'91 Tracker 8V, 1.6L, 5 sp, 4wd, 2dr, conv, CAMI, horribly rusty
'97 Suzuki Vitara 8v, 1.6L 5 sp, 4wd, 2dr, tintop, horribly purple
'61 NSU Quickly - 150mpg
Bex is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-19-2012, 07:38 AM   #9 (permalink)
Newbie
 
mdslngr77's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Pinch WV
Posts: 22
Gallery: 0
mdslngr77 is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by mdslngr77 View Post
OK update for the evening.. I took my good Fluke meter home from work and stopped by Azone and got noids. Let the testing begin... retested the injector.. seems that it may be bad tested @ 33k Ohm this time, may have been the cheapo HF meter I used last time... rechecked the inj circuit to the ECU - good no opens/shorts. jumper diag- KOEO =12.. cranking 10/20 seconds, still 12.. good fire @ all 4 plugs. TPS has 5V reference and .12v closed throttle, goes to 4.02v open. Noid tests give no light @ all KO/crank. fuel pressure still good @ about 34 psi. fuel pump only runs for about 1-2 second @ key on, but runs entirely during crank. I double checked the data tag and this is a build date of 07/89.. So now I've come to the conclusion this is a ECU AND injector problem and the other two ECUs I have will not work, they seem to be 91-maybe 92 models .. do I seem to be on the right track?
compression @ 185-180-179-183
__________________
Sammy/tracker hybrid. 88 Sammi chassis/running gear/transmission and transfer case. 90 Tracker (US) 1.6 8v TBI and tracker body w/ complete wiring harness.
mdslngr77 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-19-2012, 10:46 AM   #10 (permalink)
Expert
 
colonelhogan44's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Willamette Valley, OR
Posts: 544
Gallery: 0
colonelhogan44 is on a distinguished road
Default

I'd try replacing the caps. It's cheap, easy and will need to be done anyway at some point.

That's always one of the first things I do -- I'd rather not get stuck off the pavement on some back road in the mountains.
__________________
NEW MANUFACTURE: 89-94 soft top clips - $50/set shipped -- 3 tailgate and 2 side window, lifetime warranty - PM for details.

1993 Tracker 4x4, 2 door, 8v, 3 speed auto. 131k

1996 Tracker 4x4, 2 door, 16v, 3 speed auto. 98k
colonelhogan44 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Suzuki Forums: Suzuki Forum Site > Suzuki Models > Suzuki Sidekick, Escudo, Vitara & Geo Tracker Forum (1989-1998)

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Suzuki Forums: Suzuki Forum Site forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 04:16 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.2
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.